jueves, 29 de marzo de 2012

El perdó (i II)


Acabem avui la reflexió precedent sobre el perdó. El perdó autèntic implica la cancelació d’una situació crítica que ha de ser resolta, perquè l’hostilitat crònica arrelada en una memòria ressentida –assenyala Letiampa- demana de ser resolta. Hi ha tres criteris que permeten identificar la verdadera naturalesa del perdó, a diferència dels acostaments que vam fer el mes passat.
El primer és que el perdó és un adveniment, és un fet que no pot ser previst; no pot ser resultat de causes precedents, no és reproduïble ni està sota control. Com a imprevist a vegades és vist en els confins d’allò impossible. Els cristians que s’acosten freqüentment al sagrament de la confessió han de viure el perdó rebut com un verdader acte i esdeveniment, mai com un acte mecànic. Allò mecànic s’oposa a allò lliure i personal, i no hi ha res més lliure i personal que Déu mateix.
La segona característica és que el perdó verdader implica la relació amb algú, una relació entre l’ofensor i l’ofensor. Implica una relació personal; és, gairebé, un canvi de paraules; no és possible fer-ho amb un animal, una cosa, o amb un fet històric. Quan diem l’expressió “perdonar-se a un mateix”, té el sentit de la idea d’una duplicació del subjete, on un ‘jo’ present necessita perdonar un ‘altre si mateix’, que en un altre temps o en un altra situació va cometre un error que provoca ressentiment al primer i present ‘jo’.
Per últim, la tercera característica va lligada a l’etimologia de la paraula llatina donum: el perdo és un regal, és un do gratuït. Implica el regal de cancelar una ofensa però també de canviar una situació, de mirar amb altres ulls una persona, dona la possibilitat de recomençar. Canvia el qui perdona, que s’allibera del ressentiment, però també canvia el perdonat.
El perdó és un esforç sense fi, si un s’hi enfronta, i ningú es podrà extranyar si diguem que hi ha situacions, pel que fa al que ha rebut l’ofensa, que posen a l’ésser humà al límit de les seves forces. Per això, quasi sense voler vinculem la capacitat de perdó a una característica pròpiament divina: els homes som incapaços de perdonar sempre de forma pura.
A punt de viure de nou una Setmana Santa, tant de bo tinguessim una mica el cor obert per percebre a Aquell que és Amor i és Perdó, que té una capacitat de perdonar que no podem imaginar. Que posem els nostres ressentiments als seus peus i li demanem que perdoni per nosaltres allò que a nosaltres ens supera, allò que no acabem mai de passar-ne pàgina. I si davant d’aquest Amor ens sentim petits, limitats, també demanem sincerament perdó amb la seguretat de que serem perdonats en un acte lliure i gratuït. Perdó és alliberament i tots necessitem viure més lleugers.
Publicat a l'Enllaç dels Anoiencs el 28 de març de 2012


El perdón (y II)
Terminemos hoy la reflexión precedente sobre el perdón. El perdón auténtico implica la cancelación de una situación crítica que tiene que ser resuelta porqué la hostilidad crónica arraigada en una memoria resentida –señala Letiampa- pide ser resuelta. Hay tres criterios que permiten identificar la verdadera naturaleza del perdón, a diferencia de las aproximaciones que hicimos el mes pasado.
El primero es que el perdón es un acontecimiento, es un hecho que no puede ser previsto; no puede ser resultado de causas precedentes, no es reproducible y no está bajo control. Como imprevisto a veces es visto en los confines de lo imposible. Los cristianos que se acercan frecuentemente al sacramento de la confesión tienen que vivir el perdón recibido como un acto y acontecimiento verdadero, nunca como un acto mecánico. Lo mecánico se opone a lo libre y persona, y no hay nada más libre y personal que Dios mismo.
La segunda característica es que el perdón verdadero implica la relación con alguien, una relación entre el ofendido y el ofensor. Implica una relación personal; es, casi, un cambio de palabras; no es posible hacerlo con un animal, una cosa, o un hecho histórico. Cuando decimos la expresión ‘perdonarse’, tiene el sentido de la idea de una duplicación del sujeto, donde un ‘yo’ presente necesita perdonar a ‘otro sí mismo’, que en otro tiempo o situación cometió un error que provoca resentimiento al primer ‘yo’.
Por último, la tercera característica va ligada a la etimología de la palabra latina donum: el perdón es un regalo, es un don gratuito. Implica el regalo de cancelar una ofensa pero también de cambiar una situación, de mirar con otros ojos a una persona, da la posibilidad de recomenzar. Cambia el que perdona, que se libera del resentimiento, pero también cambia el perdonado.
El perdón es un esfuerzo sin fin, si uno se enfrenta a él sinceramente, y nadie se podrá extrañar si afirmamos que existen situaciones, por lo que se refiere a quien ha recibido la ofensa, que ponen al ser humano al límite de sus fuerzas. Por eso, casi sin querer vinculamos la capacidad de perdón a una característica propiamente divina: los hombres somos incapaces de perdonar siempre de forma pura.
A punto de vivir de nuevo una Semana Santa, ojala tuviésemos un poco el corazón abierto para percibir Aquel que es Amor y es Perdón, que tiene una capacidad de personar que no podemos ni imaginar. Que pongamos nuestros resentimientos a sus pies y que le roguemos que perdone por nosotros aquello que a nosotros nos supera, aquello de lo cual no acabamos nunca de pasar página. Y si delante de este Amor nos sentimos pequeños, limitados, también pidamos sinceramente perdón con la seguridad que seremos perdonados en un acto libre y gratuito. Perdón es liberación y todos necesitamos vivir más ligeros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario