miércoles, 27 de julio de 2011

Un nou giny als artistes


Mentre veiem com als temples ha minvat l'assistència i culte en aquest segle secularitzador, veiem que no ha baixat l'interès per la bellesa que irradien, per exemple, les nostres catedrals. Es podria dir, de forma una mica vulgar, que 'Déu' ha perdut clients, però no en canvi, l'art i les expressions simbòliques que al llarg de la història ha inspirat. El Papa Benet XVI n'és molt conscient de tot això, i, en aquesta línia, una de les constants del pontificat ha estat com tornar a unir quelcom que està trencat, l'interés per l'art, per la música i la bellesa, amb la fe què l'ha inspirada.
És conegut l'encontre que tingué el 21 de novembre de 2009 a la capella Sixtina amb, per l'exemple, els arquitectes Santiago Calatrava, Zaha Hadid, l'actor Eduardo Verasategui o l'escriptora Susana Tamaro, els digué que "sou guardians de la bellesa i teniu, gràcies al vostre talent, la possibilitat de parlar al cor de la humanitat, de tocar la sensibilitat individual i col·lectiva, de suscitar somnis i esperances, d'ampliar els horitzons de la consciència i de l'obstinació humana". També en la seva visita a Portugal tingué una trobada, el 12 de maig de 2010, amb el món de la cultura, amb una intervenció del cineasta Manuel de Oliveira.
Recentment s'han complert els 60 anys de l'ordenació de Joseph Ratzinger. Fou el dia de Sant Pere i Sant Pau, 29 de juny, de l'any 1951: la rebé de mans del cardenal Michael von Faulhaber ell i 42 diaques més, entre ells el seu germà Georg, a la Catedral de Frisinga. La primera missa la celebrà el 8 de juliol a la parròquia de Sant Osvald de Traunstein. És en motiu d'aquest aniversari que el Papa ha fet un nou giny al món dels artistes.
El Papa va inaugurar el 5 de juliol al Vaticà la exposició “L'esplendor de la veritat” un homenatge de seixanta artistes per aquest aniversari. La mostra romandrà oberta fins al proper 4 de setembre, en l'atri de l'Aula Pau VI. En un espai d'uns mil metres quadrats, el visitant troba obres d'art de seixanta artistes, relacionats a la mateixa quantitat d'anys de sacerdoci del Papa. Són obres d'art que cobrixen les més variades disciplines: escultura, fotografia, literatura, arquitectura, dibuix, poesia, música, pintura, plàstica i altres.
Entre els expositors diversos artistes espanyols com Pedro Cano, Sidival Fila, Santiago Calatrava. A més estaven dos mexicans: Leandro Espinosa i Gustavo Arceves, i l'arquitecte brasiler Oscar Niemeyer. També hi hagué participació músical, amb el català Mons. Valentí Miserachs i Enrico Morricone.
“És precisament des de la unió, des de la simfonia, des de la perfecta harmonia de la veritat i caritat, d'on emana l'autèntica bellesa, capaç de suscitar admiració, meravella i alegria veritable en el cor dels homes”, va afirmar. “Necessitem que la bellesa de la veritat i de la caritat arribi a l'íntim del nostre cor i el faci més humà”, va afegir. “Féu resplandir la veritat en les vostres obres i feu-ho de manera que la seva bellesa susciti en la mirada i en el cor de qui les admira el desig de fer bella i veritable l'existència, tota existència”. La veritat, enriquida amb l'amor, “fa de la vida una obra d'art i de cada home un artista extraordinari”, va subratllar el Papa. “L'Església i els artistes tornen a trobar-se, a parlar-se, a donar-se suport, amb la necessitat d'un col·loqui que vol i ha d'arribar a ser cada vegada més intens i articulat, també per a oferir-se a la cultura, és més, a les cultures del nostre temps" va concloure.
El Papa és un home modern i sap de la grandiosa influència del llenguatge icònic i artístic en l'era postmoderna, per sobre del lògico-racional. Arriba més el cor una imatge que mil raonaments. Enllaça amb una trajectòria de segles: sempre l'Església ha utilitzat els millors artistes -arquitectes, músics, pintors- per fer veritables catequesis, edificar grandiosos temples i embellir el culte i la litúrgia. Avui, la via pulchritudinis està prenent un nou protagonisme.
Article publicat a la revista Bon Pastor en el seu número de juliol-agost.

No hay comentarios:

Publicar un comentario