jueves, 24 de febrero de 2011

Mn. Pere Bruch Capdevila, in memoriam


Ens va deixar el passat dissabte dia 19. Tenia 92 anys, una vida llarga que ha lliurat al servei de l’Església, els darrers 50 anys a Igualada i comarca. Prevere zelós i d'un gran cor, ha deixat el rastre vital d'una trajectòria plena i fecunda. Era una figura sacerdotal popular i coneguda, amb una presència que traslladava a èpoques llunyanes, identificable sempre amb la seva sotana. Tenia una personalitat pròpia molt específica, un caràcter, una veu i un llenguatge inconfusible.

Era fill d’una Catalunya rural avui inexistent, de famílies catòliques molt senzilles, de molts fills. Nascut a Sant Boi de Lluçanès, entrà al seminari l’any 1931: “fent d’escolà ja vaig pensar en ser capellà”, solia dir. El 1937, es negà rotundament a unir-se a l’exèrcit republicà, considerant la situació de persecució en què es trobava l’Església –havien estat assassinats professors del seminari i rectors de la zona, el seu pare empresonat- i va desertar, creuant els Pirineus el febrer de 1938 i arribant a França. Fou dels 90.000 que s’uniren a les forces nacionals. Mn. Pere explicava que “a Sant Sebastià ens van dir que pels catalans hi havia constituït el Terç de Ntra. Sra. de Montserrat, i allí em vaig presentar. Algun professor del Seminari, que corria per allí, al veure’m, es va exclamar “que heu fet!”, ja que aquesta era una força de voluntaris i de xoc, molt perillosa”. Explicava també que els requetés del Terç de Montserrat procedien de les més variades comarques i de tots els estaments socials: “cada nit, estàvem on estàvem, obsequiàvem a la “Moreneta” amb el cant del ‘Virolai’, i les estrofes ens feien estremir, no només a nosaltres sinó també als catalans que estaven a l’exèrcit ‘republicà’. Entre nosaltres, sempre parlàvem en català”.

Ell va servir al front de Gualadajara, a Extremadura, i a l’espantosa batalla de l’Ebre, on va viure en persona la defensa de Villalba dels Arcs, la posició de ‘Quatre Camins’ i la mort de molts dels seus companys. Tingué com a companys Martí de Riquer i l’alcalde Francesc Matosas. Afirmava que mai no va disparar a matar (cosa que el bisbe li va preguntar per ordenar-lo) i que procurava que els capturats de l’exèrcit rival fossin ben tractats. El seu propi germà estava a les altres files.

67 anys d’intensa vida sacerdotal

Fou ordenat sacerdot l’any 1944, destinat a vicari-mestre a Sant Joan de les Abadesses, i obtingué anys després, per oposicions, la rectoria de Joanet, com li agradava recordar. Traslladat a principis dels anys 60 a la nostra comarca, a Vilanova del Camí, en època de creixement de la població, immigració, concili i postconcili, secularitzacions... Es féu membre de la Societat Sacerdotal de la Santa Creu. Per motius de salut deixà la rectoria i durant un temps s’encarregà de Santa Maria del Camí i Argençola, i després durant decennis féu múltiples serveis a Igualada: capellà de les Vedrunes, a la basílica Santa Maria i a la Sagrada Família (on celebrà missa cada diumenge de 1986 fins al setembre de 2010), predicant festes majors i novenaris a tota la comarca, capellà dels Maristes, capellà del col·legi Nacional Castell-Comas, capellà del Col·legi Emili Vallès, ajudant als col·legis Mestral i Montclar, capellà de l’Asil del Sant Crist, confessor de les Carmelites, i, sobretot, durant més de 30 anys, capellà de la Clínica Sant Josep, on va ajudar a ben morir a centenars de persones. Molts el recordaran, confessant i donant la unció pels passadissos, cantant, fent bromes, fent petons als malalts...

Un amic seu deia “li falten boques”, era un home combatiu, sempre atent, quasi impacient, a donar doctrina, a parlar, a ensenyar. Un incansable predicador. Els seus sermons eren llargs, enèrgics, repassant sempre els novíssims i alçant la veu contínuament. Més enllà del seu estil, ningú podia discutir la seva autenticitat, la seva fidelitat i el seu esperit de lliurament. Es passava el dia pregant i llegint textos magisterials. Un feligrès de parla castellana, de la nova immigració, deia: “no entiendo nada, pero me encanta su energía”. Caigué a casa seva la nit després d’assistir a l’ordenació de tres nous sacerdots per la diòcesi -5 de setembre de 2010- i fou ingressat a l’Hospital, on se li detectà una greu malaltia. Després d’un temps a l’Asil del Sant Crist ha passat a la Casa del Pare, aquella de la qual sempre predicava. Reposi en pau.

1 comentario:

  1. Mn Xavier: M'ha agradat molt la resenya de Mn Pere que has escrit al teu blog. Reflecteix la fonda vida sacerdotal de Mn Pere a qui vaig conèixer d'aprop durant la meva estada a Igualada. No serà fàcil oblidar-lo, doncs era persona de gran humanitat dotat d'un tremp espiritual molt bonic.

    ResponderEliminar